Ce ne motivează
Pentru că multe programe sau politici publice arată minunat pe hârtie, dar la firul ierbii, acolo unde ar trebui să funcționeze, ele scârțâie. Uneori, scărțâie grav. Iar în România sunt puține organizații interesate și capabile să monitorizeze corect și țintit ce se întâmplă în realitate și să ducă mai departe ce află, ca să îmbunătățească programele sau politicile respective. Reality Check e una dintre ele.
În același timp, știm că lucrurile se pot schimba semnificativ în bine. Ne-o arată rezultatele fiecăruia din echipă – atât în sectorul ONG, în mediul academic și în cel de afaceri, cât și prin experiența pe care am acumulat-o în administraţia publică în Guvernul Cioloș, într-un moment în care s-a dovedit că sistemul poate fi schimbat prin profesionalism, determinare și bună-credință.
Una e să înțelegi conceptual o realitate descrisă de cineva în cuvinte sau chiar în imagini, și cu totul altceva e să o simți cu adevărat – să o vezi cu ochii tăi, să vorbești cu oamenii care nu sunt din lumea ta, să înțelegi la primă mână cum e “dincolo”.
Multe legi ar fi făcute mai deștept dacă funcționarii publici din ministere ar înțelege mai bine ce se întâmplă la firul ierbii, și ar fi aplicate mai corect dacă angajații publici din județe, orașe și comune ar înțelege mai bine spiritul acestor legi.
Mulți oameni din aceste lumi diferite ar colabora mai bine și ar ajuta mai mult dacă ar înțelege cum decurg poveștile de viață pentru unii și pentru ceilalți, care au fost precondițiile și oportunitățile (fructificate sau ratate) care ne-au făcut să fim cine suntem, care ne sunt greutățile și aspirațiile, de ce obstacole ne lovim când pare că nu vrem (sau nu putem) să facem mai mult pentru noi înșine sau pentru cei din jur.