Direcționează 3.5% din impozit

Până pe 25 mai 2022, poți redirecționa 3.5% din impozitul pe venit către ONG-ul preferat.

Este o procedură simplă, care nu te costă nimic. Impozitul aferent veniturilor tale l-a plătit deja angajatorul tău, statului. Dar ai opțiunea ca 3.5% din acest impozit să-l redirecționezi chiar tu către un ONG. Altfel, acești bani vor fi folosiți după cum consideră necesar statul. Suma aferentă procentului de 3.5%  va fi calculată de ANAF.

Venituri eligibiledin salarii/pensii impozabile, din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor, dacă pentru acestea din urmă nu aveți obligația să depuneți Declarația Unică).

Dacă ai nevoie de îndrumare pentru completarea declarației, lasă-ne adresa ta de email.

Pentru a direcționa 3.5% din impozit către Asociația Reality Check, urmează pașii de mai jos:

Alege formularul 230 care ți se potrivește, completează cu majuscule datele tale personale și semnează. Acolo unde a fost nevoie de datele asociației, am completat deja noi.

Dacă în 2021 ai avut salariu sau pensie impozabilă descarcă:

  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 1 an sau
  • AICI formularul cu opțiunea direcționării pe 2 ani.

Dacă în 2021 ai avut venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor și ai obligația depunerii Declarației Unice, descarcă AICI Declarația Unică.

Depune declarația completată și semnată. Poți face acest lucru în mai multe feluri, alege modalitatea cea mai ușoară pentru tine:
1) mergi și o depui la sediul ANAF de care aparții. Aici gasesti lista cu adresele sucursalelor ANAF din toate orașele.
2) o trimiti prin poșta cu confirmare de primire.
3) o încarci în Spatiul Virtual ANAF, disponibil aici.
4) Dacă preferi, poți trimite formularul completat, semnat și scanat (sau poză la o rezoluție bună) la office@realitycheck.ro sau îl predai unui reprezentant Reality Check și îl depunem noi pentru tine.

Ce facem cu banii pe care îi direcționezi către noi:

Ajutăm acolo unde credem că e cea mai mare nevoie.

Îi aducem împreună pe cei care au nevoie de ajutor (comunități, școli, primării, grupuri de oameni) cu cei care îl pot oferi (companii, persoane, grupuri civice etc.). Sprijinim comunitățile defavorizate să dezvolte și să implementeze proiecte. Monitorizăm și raportăm către donatori.

Monitorizăm la firul ierbii ce merge și ce nu, și de ce

Verificăm în mod structurat cum se aplică legile și se cheltuiesc banii publici. Înțelegem care sunt problemele care fac ca anumite legi, politici publice sau programe să nu funcționeze cum ar trebui. Identificăm, analizăm și promovăm bune practici, care pot fi extinse.

Facem studii aplicate și advocacy

Evaluăm științific impactul anumitor programe strategice. Analizăm necorelări sau goluri legislative sau procedurale și facem propuneri de politici publice. Semnalăm disfuncționalități în aplicarea legii, abuzuri în sistemul public, probleme de sistem.

Mai multe informații despre ce am făcut în ultimul an, găsiți aici