Despre noi

Multe programe sau politici publice arată minunat pe hârtie, dar la firul ierbii, acolo unde ar trebui să funcționeze, ele scârțâie. Uneori, scărțâie grav. Iar în România sunt puține organizații care au și interesul, și timpul și resursele necesare să monitorizeze corect și țintit ce se întâmplă în realitate și să ducă mai departe ce află, ca să îmbunătățească programele sau politicile respective. Reality Check are ca misiune îmbunătățirea politicilor publice prin monitorizare aplicată, în teren.

Am văzut multe proiecte bune, dar și proiecte absurde, în care care banii publici, mulți, erau aruncați pe fereastră. Știm că, de multe ori, sistemul ajunge să lucreze să se autosusțină, uitând de cetățenii pentru care a fost creat.

În același timp, știm că lucrurile se pot schimba semnificativ în bine. Ne-o arată rezultatele fiecăruia din echipă – atât în sectorul ONG, în mediul academic și în cel de afaceri, cât și prin experiența pe care am acumulat-o în administraţia publică în Guvernul Cioloș, într-un moment în care s-a dovedit că sistemul poate fi schimbat prin profesionalism, determinare și bună-credință.

În România este o distanță imensă între lumi, pe care o simțim pe pielea noastră de fiecare dată când ne întoarcem la casele noastre, după câte o vizită într-o comunitate săracă. Și știm că nu putem progresa, ca țară, decât dacă aceste lumi se vor apropia și se vor înțelege cu adevărat una pe alta.

Am văzut cu ochii noștri sărăcia extremă, am intrat în multe case în care copiii dormeau pe jos și flămânzi. Știm că oamenilor simpli le este teamă sa își ceară drepturile sau nici nu și le cunosc.

Una e să înțelegi conceptual o realitate descrisă de cineva în cuvinte sau chiar în imagini, și cu totul altceva e să o simți cu adevărat – să o vezi cu ochii tăi, să vorbești cu oamenii care nu sunt din lumea ta, să înțelegi la primă mână cum e “dincolo”.

Multe legi ar fi făcute mai deștept dacă funcționarii publici din ministere ar înțelege mai bine ce se întâmplă la firul ierbii, și ar fi aplicate mai corect dacă angajații publici din județe, orașe și comune ar înțelege mai bine spiritul în care aceste legi sunt făcute la nivel central.

Mulți oameni din aceste lumi diferite ar colabora mai bine și ar ajuta mai mult dacă ar înțelege cum decurg poveștile de viață pentru unii și pentru ceilalți, care au fost precondițiile și oportunitățile (existente sau nu) care ne-au făcut să fim cine suntem, care ne sunt greutățile și aspirațiile, de ce obstacole ne lovim când încercăm să facem mai mult pentru noi înșine sau pentru cei din jur.

Știm că sunt foarte mulți oameni care vor să ajute și au puterea să îi mobilizeze și pe alții, dar câteodată nu au informațiile necesare pentru a ajunge în comunitățile care au cea mai mare nevoie de ajutor. Reality Check este un punct de legătură între acești oameni și comunitățile sărace.

Cunoaștem în mod direct în jur de 100 de comune și orașe mici unde e nevoie cu adevărat de ajutor, și unde știm deja oamenii din echipele locale care pot duce la capăt proiecte bune, folosind banii corect și cu impact. Unde e necesar, putem sprijini comunitățile să facă aceste proiecte și să raporteze rezultatele lor. De asemenea, putem să identificăm cu ușurință și alte comunități defavorizate, să le evaluăm nevoile și să mobilizăm autoritățile locale să facă proiecte.

Cine suntem

Un grup de oameni cu experiență în sectoare diverse (non-profit, mediul de afaceri, cercetare, administrație publică), care cunosc bine realitățile din România și au lucrat împreună în diferite contexte pentru reducerea sărăciei și creșterea eficacității în administrația publică.

Oana Ganea

Oana Ganea

sociolog, cu o experiență de peste 15 ani, Oana lucrează în cercetare (este co-autor al primului Audit al serviciilor sociale din România) și în proiecte la firul ierbii, atât în România, cât și în Republica Moldova. A evaluat și gândit politici publice în diverse domenii, cum ar fi asociativitatea în agricultura, functionarea Grupurilor de Acțiune Locale si reformarea sistemului de protecție a copilului. Este contributor al Pachetului Antisărăcie lansat de Guvernul României în 2016. La Reality Check, Oana este implicată atât în proiecte de monitorizare si evaluare de impact (ex: monitorizarea Legii 248/ 2015), cât și direct, în proiecte de intervenție în comunități aflate în situații dificile. Împreuna cu Wolf, a dezvoltat un training de evaluare a impactului, dedicat organizatiilor non-guvernamentale.

Nadia Gavrilă

Nadia Gavrilă

coordonează proiecte educaționale, sociale și de dezvoltare comunitară din 2001. A început la Fundația de Sprijin Comunitar din Bacău, unde a pus pe picioare un program de îmbunătățire a condițiilor de locuit din cartierele sărace din Buhuși și Bacău. Din 2004, lucrează cu Asociația OvidiuRo, unde s-a implicat în programe comunitare în sectorul 5 din București și în implementarea programului Fiecare Copil în Grădiniță în 45 de comunități sărace din 11 județe. Din 2012, Nadia a „adoptat” satul sărac Ponorâta, pentru care strânge fonduri și coordonează ca voluntar o serie de proiecte. În 2016, Nadia a fost consiliera Consilierului de Stat pentru Incluziune Socială, la Cancelaria Prim-Ministrului – din această poziție, a coordonat implementarea Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, lansat de Guvernul Cioloș.

Simona Ilaș

Simona Ilaș

și-a inceput cariera ca om de comunicare în 2003, în cadrul GlaxoSmithKline Romania. În 2005 s-a alăturat pentru urmatorii zece ani Asociației OvidiuRo, una dintre cele mai importante organizații neguvernamentale din România care luptă împotriva sărăciei prin educație. Începând din 2010 a coordonat echipa de comunicare și de strângere de fonduri a asociației. Simona a organizat șapte ediții ale unuia dintre cele mai mari evenimente de strângere de fonduri din România. De-a lungul timpului s-a implicat și în lucrul direct cu copiii. Din 2015 locuiește în Germania și are doi copii.

Carmen Mihaiu

Carmen Mihaiu

lucrează în publicitate de 14 ani, în special în proiecte de strategie și online performance. Face voluntariat din 2003, de când s-a mutat în București – pentru copiii din centre de plasament (Domnesti si Sf Petru si Pavel), OvidiuRo, Our Big Day Out și pentru Reality Check. Tot ca voluntar, face bloguri și pagini de facebook pentru cazuri umanitare. Carmen e membră Reality Check și ajută pe partea de comunicare și fundraising, se implică în lucrul direct cu copiii din Castelu (merge cu copiii la spital, îi ajută să se înscrie la grădiniță, activități educaționale etc.) – și, în general, dă o mână de ajutor oriunde e nevoie. Carmen e mama a două fetițe și e pasionată de designul de interior.

Alina Seghedi

Alina Seghedi

lucrează de 15 ani în sectorul ONG din România, în proiecte sociale și educaționale. A început în 2000, strângând fonduri pentru copiii străzii, familii sărace și vârstnici din București, la Asociația Sfântul Stelian. Între 2004 și 2015 a fost director de dezvoltare la OvidiuRo, iar în 2015 a coordonat pentru o perioadă scurtă un proiect Habitat for Humanity, care renova case sărăcăcioase. În 2016, Alina a fost co-autor al Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, la Cancelaria Prim-Ministrului, și a lucrat la Ministerul Fondurilor Europene, întâi consilier al ministrului și apoi secretar de stat responsabil de Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Alina are un Master Executiv în Administrație Publică de la Hertie School of Governance, Berlin. Experiența ei include design și management de proiecte, monitorizare și evaluare de programe de educație, sănătate și locuire în peste 60 de comunități sărace din țară, facilitarea colaborării intersectoriale la nivel național, județean și local, lobby și advocacy.

Wolfgang Stuppert

Wolfgang Stuppert

e cercetător în științe sociale și activist civic cu o experiență de peste cinci ani în designul și implementarea de evaluări pentru organizații ale societății civile din Germania și internaționale și în proiecte de cercetare cantitative și calitative în mediul academic. Domeniile lui de expertiză includ design experimental de evaluare, chestionare, metode de cercetare calitativă, activism civic, democratizare și implicarea tinerilor în proiecte sociale. Ca evaluator, Wolfgang a lucrat în Germania, Europa de Est și Africa Sub-Sahariană pentru UN Women, UN Trust Fund to End Violence against Women, Oxfam International, Departamentul de Dezvoltare Internațională al Marii Britanii, Bread for the World, Agenția Federală Germană pentru Educație Civică și Ministerul German al Familiei, Persoanelor Vârstnice, Femeilor și Tinerilor. În Romania, a coordonat o evaluare de impact la nivel național a programului Fiecare Copil în Grădiniță al Asociației OvidiuRo. În Moldova, a dezvoltat o metodologie de evaluare pentru programul de antreprenoriat social pentru tineri EcoVisio. Wolfgang are un Master în Studii Est-Europene de la Freie Universität Berlin și un Master în Managementul Organizațiilor Politice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Acum își termină doctoratul pe tema rolului mobilizării sociale în procesele de democratizare din Africa Sub-Sahariană la Berlin Graduate School of Social Sciences din cadrul Universității Humboldt. Vorbește fluent engleză, română și germană.

Iolanda Burtea

Iolanda Burtea

a avut primul contact cu domeniul social în liceu, când s-a implicat ca voluntar în proiecte educaționale pentru copii dezavantajați. Această experiență a ajutat-o să își dea seama că dorește să continue studiile în domeniu. A absolvit Facultatea de Sociologie si Asistență Socială, Universitatea București, unde s-a specializat în Managementul Organizațiilor, și un master în Studii de Gen la Central European University, Budapesta. Iolanda lucrează în sectorul ONG din 2010. Timp de patru ani, a contribuit la dezvoltarea și pilotarea programului Fiecare Copil în Grădiniță, la Asociația OvidiuRo. Tot aici, a păstrat legătura cu profesorii și cu autoritățile locale și județene partenere și a coordonat un proiect de sănătate în comunități defavorizate. De la finalul lui 2014 a strâns fonduri pentru proiectele de construcție și răspuns la dezastre dedicate familiilor aflate în nevoie, în cadrul Habitat for Humanity România, iar din iunie 2017 a coordonat departamentul de dezvoltare resurse și comunicare. Din februarie 2019, suntem din nou împreună la Reality Check, unde Iolanda coordonează campanii de awareness și strângere de fonduri.

Cristina Dan

Cristina Dan

e absolventă UNArte, secțiile Design și Educație prin Arte Vizuale. A predat arte copiilor, ca voluntar. E empatică cu nevoile copiilor defavorizați din România și din dorința de a se implica social, a ajuns copilul de mingi al Reality Check, și-i place! Mult!

Contact

Asociatia Reality Check

Bd. Ion C. Brătianu 44, ap. 63, 030177, București

office@realitycheck.ro

Tel: 0771 052 089

Mesaj

4 + 14 =