Comunitatea de oameni săraci din Ponorâta
Sărăcia în Ponorâta te lasă fără cuvinte. Este aproape imposibil să crezi că te afli în Europa secolului 21
Peste 550 de oameni locuiesc în Ponorâta. Două treimi dintre aceștia sunt copii.
În 2005, înainte ca noua școală să fie construită (clădirea roz), 38 de copii de toate vârstele stăteau în 6 bănci într-o clasă. Erau atât de înghesuiți încât nici nu puteau scrie. În sat nu exista electricitate.
5/ 8/ 12 persoane locuiesc în case de 6-9 mp.
În 2007, a fost construită o școală nouă. Odată cu școala a venit și electricitatea. În 2016, aproximativ 30 familii din cele peste 100 de familii aveau contracte pentru electricitate. În urmă cu trei ani, apa pentru tot satul era asigurată de o singură pompă, Primăria a intervenit și acum sunt patru. În 2015 a fost construit și un centru de zi unde copii să vină la teme – primesc o masă caldă pe zi.
În 2012 nimeni din comunitate nu avea un loc de muncă (sau orice fel de calificare) – acum din ce în ce mai mulți se angajează la un producător de mobilă pentru Ikea (Taparo). Câțiva au cai și merg prin împrejurimi (,,pe sate”) pentru a colecta și vinde fier vechi; câțiva vând ciuperci și fructe de pădure sau ajută la munci sezoniere. De obicei, îi iau pe cei mici după ei; unii cerșesc; mulți fură (de obicei recolte de pe câmp).
În 2011, oamenii au început să meargă în Franța. Mulți dintre cei care s-au întors au început să își facă case din BCA, acoperite cu țiglă.
Parte foarte importantă a soluției: EDUCAȚIA
Între 2010 si 2012, OvidiuRo a derulat programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) în Ponorâta. Elementul de bază al programului este oferirea de tichete sociale (50 lei/ lună) părinților dacă copiii lor frecventează grădinița zilnic. Impactul a fost IMENS.
Înainte de FCG, copiii din Ponorâta nu mergeau deloc la grădiniță.
Nu știau ce sunt jucăriile sau cum să se joace cu ele. În clasa I, copiii nu știau să facă diferența dintre un creion și un caiet sau un telefon.
Copiii de 13 ani spuneau că au 2. Încep să vorbească în propoziții abia pe la vârsta de 7 ani.
Era dificil să le explici acestor copii ce este o vânătă; în general ei mănâncau pâine, cartofi și fasole.
Tichetele sociale au rezultate spectaculoase
Prezența zilnică școala primară – Ponorâta 2015-2016
Prezența variază pentru că multe familii merg să colecteze fier vechi când e cald, luându-și cu ei și copiii mici, iar altele migrează.
Pentru a primi tichetele sociale, părinții trebuie să-și aducă copiii la școală in fiecare zi. Dacă copiii se îmbolnăvesc, părinții trebuie să aducă adeverință medicală pentru ca absențele să fie motivate. Copiii pot fi învoiți doar de trei ori într-o lună. Dacă un copil are chiar și o absență nemotivată, nu va primi tichetele sociale în acea lună.
Din motive strategice, în octombrie 2012 OvidiuRo s-a retras din Ponorâta. Pentru că e una dintre cele mai sărace comunități din România și pentru ca Nadia, managerul programului, a petrecut mult timp cu copiii de aici, programul a fost preluat, continuat și extins, la nivel voluntar, de un grup de inițiativă.
Din octombrie 2014 am extins metodologia tichetelor sociale condiționate de prezență și la clasele 0-IV. Prezența a crescut de la sub 30% la peste 70%!
Acum, mulți copii de clasa a III-a și a IV-a știu să scrie și să citească cursiv – lucru de neimaginat în 2012.
2016 – Salomeea (8 ani) și Patricia Ghiocela (5 ani) locuiesc cu părinții și alți trei frați în două camere din paiantă, acoperite cu tablă (puține case din Ponorâta au acoperiș din tablă, dar Tiberiu, când era sa cadă casa pe ei, a cerut ajutorul Prefecturii, care i-a donat niște tabla veche). Familia trăiește din ajutor social și alocațiile copiilor. Salomeea și Patricia au fost zilnic la școală și grădiniță. Salomeea scrie foarte frumos.
Acum toți copiii care merg la școală și la grădiniță primesc o masă caldă. Au loc activități ecologice și ateliere de vară, iar premianții merg în tabere.
În 2015, Romstal a amenajat o construcție modulară cu două mașini de spălat, două uscătoare, două toalete și trei cabine de duș, boiler și rezervor de apă. Copiii vin la școală mai curați și câțiva adulți folosesc baia chiar și la 4 dimineața, înainte să meargă la serviciu.
În fiecare decembrie, toți copiii de grădiniță și clasele 0-VIII au primit cadouri de Crăciun.
În 2016 Camionul de Crăciun (acțiune Tășuleasa Social în parteneriat cu Die Johanniter) a trecut pe la toți copiii din comuna Coroieni. În schimb, în primăvară copiii au plantat copaci în curtea școlii.
Copiii care au frecventat grădinița și școala primară au primit haine și încălțăminte de la prietenii noștri din Germania – Organizația Edfico.
Copiii au primit cadouri de Paște din partea Kaufland.
OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE
- Atragerea unui profesor tip Teach for Romania la școala din Ponorâta
- Voluntari pentru educație prin sport, școală după școală și alte activități
- Cantină socială
- Îmbunătățiri pentru locuințe
- Proiecte de antreprenoriat pentru oamenii din sat