Comunitățile de oameni săraci din satele Araci și Hetea

Sat ARACI

Sat HETEA

Membrii echipelor OvidiuRo și Reality Check lucrează în comuna Vâlcele din 2010, când directorul școlii, Szilard Dullo, a aplicat pentru programul Fiecare Copil în Grădiniță. În primul an, în satul Araci, programul a dublat numărul copiilor înscriși la grădiniță (de la 70 la 140), iar procentul copiilor cu frecvență zilnică a crescut la 95% (de la sub 60%). În Hetea, programul a început în 2011. Aici, din 50 de copii înscriși la grădiniță, înainte de proiect frecventau în medie 25 (50%); după, prezența a crescut la 40 (80%).

 

Sat Araci, comuna Vâlcele, județul Covasna

70% din cei 2500 de locuitori din Araci sunt romi extrem de săraci și trăiesc din ajutorul social. Majoritatea adulților au un nivel de educație mediu de 4 clase și mulți sunt analfabeți funcțional, însă înțeleg importanța educației pentru copii lor. Prin programul Fiecare Copil în Grădiniță, prezența zilnică a copiilor a crescut la peste 85%. În timp, a crescut și prezența copiilor la școală.

EDUCAȚIE

În Araci, cei 200 de copii de grădiniță învață într-o clădire închiriată de la Biserică. Sunt patru săli, dintre care una foarte mică tip vagon unde învață 25 de copii (toți cu prezență bună). Clădirea nu e în stare prea bună, toaletele sunt în curte și nu există nici apă curentă, nici fântână. Pentru că nu e spațiu, copiii de 4-5 ani învață în două ture și doar câțiva copii de 3 ani au putut fi înscriși. Primăria a solicitat ani la rând fonduri pentru construcția unei grădinițe, dar abia în 2016 le-au obținut. Noua grădiniță va fi gata în septembrie 2017 și va avea 4 grupe și o sală de mese pentru copii.

LOCUIRE

Cei mai săraci copii trăiesc în case aglomerate, neizolate și cu condiții precare de igienă.

Singura lor sursă de apă este un izvor în vale.

Majoritatea oamenilor din comunitatea săracă din Araci își construiesc singuri casele.

SĂNĂTATE

Sunt doi medici de familie pentru cele 4 sate din comună, și două mediatoare sanitare, care lucrează doar în Araci și Vâlcele și nu sunt foarte active. Cabinetul medical din Araci este în stare precară. Comuna Vâlcele are cel mai mare procent de mame minore din județul Covasna. În 2012, împreună cu studenții de la medicină, OvidiuRo a organizat o caravană medicală în Araci și Hetea – medicii au depistat câteva cazuri de boli grave și probleme serioase de alimentație improprie, în special a copiilor.

Sat HETEA, Comuna Vâlcele, Județul Constanța

ACCES

Satul Hetea e la 6 km de Araci, dintre care 3 sunt pe un drum de munte greu accesibil când plouă sau e zăpadă. În sat nu există nici un fel de facilități. Școala e la 1 km de sat. Până la grădiniță, dacă nu îi ia nimeni cu căruța, copiii de 3-5 ani merg pe jos singuri aproximativ 4 km dus-întors.

LOCUIRE

Cei circa 500 de locuitori (dintre care peste 250 de copii) trăiesc în sărăcie extremă, în cocioabe supraaglomerate și nesigure, din lemn și chirpici, cu acoperișuri din plastic sau tablă spartă și cu sobe improvizate și periculoase. Doar câteva familii au WC în curte, restul nu au nici atât. Cea mai zdravănă clădire este a casei de rugăciuni.

SĂNĂTATE

Pentru a ajunge la doctor sau la farmacie, oamenii din Hetea trebuie să meargă 12 km pe jos dus-întors până în Araci sau și mai departe, la Sf. Gheorghe. Din 2012, OvidiuRo sprijină medicul de familie din comună să meargă săptămânal în Hetea. Activitatea medicului este însă dificilă – în lipsa unui cabinet medical, consultațiile se fac din casă în cază, în condiții improvizate. O perioadă OvidiuRo a susținut și activitatea unei mediatoare sanitare – demersul s-a oprit pentru că primăria nu a reușit să angajeze mediatoarea, iar aceasta și-a găsit un alt loc de muncă, în alt sat.

EDUCAȚIE

Grădinița publică din Hetea a fost desființată în 2001. Între 2004 și 2011, a funcționat o grădiniță privată, într-o clădire închiriată, cu toate costurile acoperite de fundația olandeză ProRomii. Din 2011, odată cu implicarea OvidiuRo, Inspectoratul Școlar a început să aloce câte un profesor, iar în 2016 a preluat total costurile grădiniței. Anul acesta, directorul școlii a obținut sponsorizare betonul pentru fundația unei noi grădinițe cu două săli și hol. Din economiile școlii, a cumpărat și cărămizile de BCA și e încrezător că va obține mare parte din materialele necesare până la finalizarea la roșu a noii grădinițe, până la acoperiș.

Copiii de clasa a V-a învață tot în Hetea, cu profesori care urcă din Araci. Din cei 7 copii dintr-a VI-a care trebuiau să meargă la școală în Araci, au mers doar trei, iar în lunile mai și iunie, niciunul.

OCUPARE

Au început să se mai ofere locuri de muncă la fermele de lângă Araci și Hăghig. Însă în lipsa unor programe structurate care să îi motiveze să lucreze, oamenii nu se prea duc în agricultură, pentru că munca este foarte grea, șapte zile din șapte, iar câștigul e mai mic comparativ cu ajutorul social.

Sunt însă și oameni care lucrează. La firma de construcții care face grădinița din Araci, sunt angajați trei tineri din Hetea. Anul trecut, în urma vizitei ministrului muncii în Hetea, 15 oameni au fost sprijiniți de AJOFM să se angajeze, și cel puțin 5 din ei încă lucrează.

PRIORITĂȚI DE DEZVOLTARE

  • educație: grădiniță în Hetea, grădiniță nouă în Araci, terminarea școlii din Araci, finanțare masă caldă la grădinița din Araci
  • sănătate: cabinet medical în Hetea, mediator sanitar sau asistent medical comunitar în Hetea
  • locuire: îmbunătățire condiții de locuit, în special în Hetea
  • ocupare: proiecte în parteneriat cu AJOFM sau fermele locale, antreprenoriat social etc.