Ce ne motivează

Pentru că multe programe sau politici publice arată minunat pe hârtie, dar la firul ierbii, acolo unde ar trebui să funcționeze, ele scârțâie. Uneori, scărțâie grav. Iar în România sunt puține organizații interesate și capabile să monitorizeze corect și țintit ce se întâmplă în realitate și să ducă mai departe ce află, ca să îmbunătățească programele sau politicile respective. Reality Check e una dintre ele.

Am văzut multe proiecte bune, dar și proiecte absurde, în care care banii publici, mulți, erau aruncați pe fereastră. Știm că, de multe ori, sistemul ajunge să lucreze să se autosusțină, uitând de cetățenii pentru care a fost creat.

În același timp, știm că lucrurile se pot schimba semnificativ în bine. Ne-o arată rezultatele fiecăruia din echipă – atât în sectorul ONG, în mediul academic și în cel de afaceri, cât și prin experiența pe care am acumulat-o în administraţia publică în Guvernul Cioloș, într-un moment în care s-a dovedit că sistemul poate fi schimbat prin profesionalism, determinare și bună-credință.

Pentru că este o distanță imensă între lumi, pe care o simțim pe pielea noastră de fiecare dată când ne întoarcem la casele noastre din București, după câte o vizită într-o comunitate săracă. Și știm că România nu poate progresa decât dacă aceste lumi se vor apropia și se vor înțelege cu adevărat una pe alta.

Am văzut cu ochii noștri sărăcia extremă, am intrat în multe case în care copiii dormeau pe jos și flămânzi. Știm că oamenilor simpli le este teamă sa își ceară drepturile sau nici nu și le cunosc.

Una e să înțelegi conceptual o realitate descrisă de cineva în cuvinte sau chiar în imagini, și cu totul altceva e să o simți cu adevărat – să o vezi cu ochii tăi, să vorbești cu oamenii care nu sunt din lumea ta, să înțelegi la primă mână cum e “dincolo”.

Multe legi ar fi făcute mai deștept dacă funcționarii publici din ministere ar înțelege mai bine ce se întâmplă la firul ierbii, și ar fi aplicate mai corect dacă angajații publici din județe, orașe și comune ar înțelege mai bine spiritul acestor legi.

Mulți oameni din aceste lumi diferite ar colabora mai bine și ar ajuta mai mult dacă ar înțelege cum decurg poveștile de viață pentru unii și pentru ceilalți, care au fost precondițiile și oportunitățile (fructificate sau ratate) care ne-au făcut să fim cine suntem, care ne sunt greutățile și aspirațiile, de ce obstacole ne lovim când pare că nu vrem (sau nu putem) să facem mai mult pentru noi înșine sau pentru cei din jur.

Pentru că știm că sunt deja foarte mulți oameni care vor să ajute, și chiar se organizează și o fac, mobilizându-i și pe alții, dar nu întotdeauna într-un mod structurat sau exact acolo unde e cea mai mare nevoie. Reality Check este un punct de legătură între acești oameni și comunitățile sărace.

Cunoaștem în mod direct în jur de 100 de comune și orașe mici unde e nevoie cu adevărat de ajutor, și unde știm deja oamenii din echipele locale care pot duce la capăt proiecte bune, folosind banii corect și cu impact. Unde e necesar, putem sprijini comunitățile să facă aceste proiecte și să raporteze rezultatele lor. De asemenea, putem să identificăm cu ușurință și alte comunități defavorizate, să le evaluăm nevoile și să mobilizăm autoritățile locale să facă proiecte.