Împreună pentru sănătate la Castelu

Cursuri de igienă personală, îngrijire copil și alăptare pentru fetele și tinerele mame din Castelu

În iunie 2020 am demarat proiectul „Împreună pentru sănătate la Castelu”, în cadrul căruia fetele și tinerele mame din comunitatea săracă vor beneficia de cursuri de igienă personală, cursuri de îngrijire copil și consiliere pentru alăptare, pe parcursul a trei luni.

În cadrul proiectului, 87 de fete și tinere mame din comunitatea defavorizată din Castelu vor participa la cursuri de igienă personală. 15 tinere mame dintre acestea, care au copii mai mici de șase luni, vor lua parte și la un curs de îngrijire a copilului. Cinci tinere mame cu bebeluși mai mici de o lună sau fete în ultimul trimestru de sarcină vor fi consiliate individual de specialiști pentru a învăța să alăpteze corect și să prepare formula de lapte praf la nevoie. Toate participantele vor primi o gustare, iar la final diplome și câte un kit cu diferite produse, care le vor ajuta să pună în practică ce au învățat la cursuri (produse de igienă feminină, produse pentru îngrijirea copilului și pentru bebeluși). Asistentul medical comunitar care deservește comunitatea va participa la cursuri și pe viitor va instrui fetele și femeile din Castelu despre igiena personală, îngrijire copil și alăptare.

Toate cele trei cursuri sunt organizate în parteneriat cu Asociația SAMAS, organizație nonprofit care a dezvoltat singura rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Specialiștii din cadrul organizației au experiența necesară pentru a livra și cursuri de igienă personală și de a lucra cu fete și tinere femei care se află în situații dificile de viață.

Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt:

  • îmbunătățirea cunoștințelor legate de igienă în rândul tinerelor din Castelu;
  • îmbunătățirea cunoștințelor și deprinderea de abilități referitoare la îngrijirea copilului și alăptare în rândul tinerelor mame;
  • îmbunătățirea cunoștințelor asistentului medical comunitar astfel încât să instruiască pe viitor fetele și tinerele din Castelu pe teme legate de igienă, îngrijire copil și alăptare.

Vor crește astfel șansele ca fetele să aibă o stare de sănătate mai bună și să fie mai puțin marginalizate din cauza igienei precare, iar nou-născuții vor avea un start mai bun în viață și oportunități reale de a se dezvolta în parametri normali. 

„Împreună pentru sănătate la Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

#realitycheckro #impreunapentrusanatatelacastelu #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

#ÎNSTAREDEBINE este un program de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România pe parcursul anului 2019. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viață sănătoasă și care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. www.instaredebine.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.