Împreună pentru sănătate la Castelu

Cursuri de igienă personală, îngrijire copil și alăptare pentru fetele și tinerele mame din Castelu

În perioada iunie-august 2020, 89 de fete și tinere mame din Castelu, județul Constanța, au participat la cursuri de igienă personală, îngrijire copil și alăptare, în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătate la Castelu”, implementat de Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”.

Viața nu este deloc ușoară pentru adolescentele și femeile din comunitatea săracă de romi-turci din Castelu. Locuiesc în condiții foarte grele, în case suprapopulate și fără apă curentă. Majoritatea fetelor abandonează școala devreme, se căsătoresc și devin mame când sunt încă adolescente. Le lipsesc cunoștințele și resursele necesare să aibă grijă corespunzător de corpul lor și de bebelușii care vin prea repede în viața lor, ceea ce poate atrage după sine boli grave și le afectează calitatea vieții.

Prin proiectul „Împreună pentru sănătate la Castelu”, un specialist în educație perinatală a adus informația acolo unde este cea mai mare nevoie de ea și au fost oferite produse de igienă și de îngrijire de bază. Am contribuit astfel la îmbunătățirea igienei personale a fetelor și tinerelor mame din Castelu și la dobândirea de cunoștințe și abilități practice de alăptare și îngrijire a sugarilor. Toate participantele au venit la cursuri cu interes și curiozitate și au aflat pe înțelesul lor multe informații noi. Cursurile au fost cu atât mai utile cu cât în familie, fetele nu discută aceste subiecte.

La finalul celor două luni de proiect:

  • 78 de fete și femei au participat la cursul de igienă personală și au învățat cum să își mențină corpul curat și sănătos și despre modificările prin care acesta trece odată cu pubertatea și nașterea.
  • 18 viitoare sau proaspăt mame au participat la cursul de îngrijire a copilului și au aflat care sunt etapele de îngrijire și creștere ale bebelușului în primul an de viață astfel încât să se dezvolte sănătos.
  • 5 tinere mame au beneficiat de câte o ședință de consiliere în alăptare.

Toate cursurile au fost ținute de un specialist în educație perinatală din cadrul Asociației SAMAS  (SĂnătate MAme și Sugari). La finalul fiecărui curs, participantele au primit câte o gustare și diplome, precum și câte un pachet cu produse de igienă și de îngrijire de bază, pentru ele sau destinate bebelușilor.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu și cu sprijinul unui grup de voluntari dedicați.

Album foto proiect: https://www.facebook.com/pg/RealityCheckRo/photos/?tab=album&album_id=1217302078627919

„Împreună pentru sănătate la Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

#realitycheckro #impreunapentrusanatatelacastelu #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

#ÎNSTAREDEBINE este un program de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România pe parcursul anului 2019. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viață sănătoasă și care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. www.instaredebine.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.