Centru comunitar în Castelu
Copii din Castelu, care nu merg la grădiniță sau la școală © Alina Seghedi
Povestea vizitei la Castelu prin ochii jurnalistei Sinziana Ionescu de la Adevarul
Castelu este o comună din județul Constanța, cu o populație mare și foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, care nu sunt recunoscuți oficial și nu sunt sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea părinților săraci nu au nicio clasă, nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii. Adulții merg în Constanța la cerșit sau la colectat de plastic și fier vechi și de multe ori iau copiii mici cu ei, sau își lasă acasă copiii puțin mai mari să aibă grijă de frații lor, în loc să meargă la școală. Nutriția și igiena copiilor din comunitate sunt precare, ca și igiena locuințelor și accesul la servicii medicale, în general. O parte dintre case sunt dărăpănate și toate sunt suprapopulate.
Comuna are doua sate, Castelu si Nisipari, cu 5000 locuitori, dintre care 1150 sub limita saraciei (650 sunt copii). 200 de familii iau ajutor social. Majoritatea persoanelor sarace sunt in Castelu, in 3 zone compacte: Balta, Garoafelor, Ferma. Copiii vorbesc acasa turceste si nu stiu deloc romaneste cand incep gradinita sau scoala.
Reality Check sprijină Primăria din Castelu să transforme o clădire din sat în centru comunitar, pe parcursul anului 2018 (cladirea a fost cumparata recent, in acest scop, de Primarie). În prezent strângem donații pentru a renova clădirea și a amenaja acolo o baie publică, spalatorie, un mic dispensar, o sala de activitati educaționale, un spatiu pentru adapostirea temporara a unui nr restrans de persoane aflate in situatii critice. În paralel, începând din martie 2018, vom sprijini echipa locală (asistenți sociali, asistent medical comunitar, mediator școlar) să inventarieze nevoile familiilor sărace și să traseze planuri de intervenție comune, care să asigure că nu scapă nimeni printre crăpături, și vom mobiliza voluntari care vor organiza proiecte comunitare cu oamenii din sat.
Centrul va găzdui activități diverse cu oamenii din comună și cu echipa locală. Scop: mobilizarea întregii comunități pentru creșterea accesului persoanelor defavorizate la educație, sănătate și alte servicii de bază.
Copiii si parintii lor vor fi beneficiarii directi ai proiectului si vor participa la activitati educationale, sesiuni de consiliere pe diferite teme, cluburi, intalniri cu alti membri ai comunitatii sau cu echipa locala etc. De proiect vor beneficia si membrii echipei locale (asistenti sociali, asistent medical comunitar, mediator scolar), care vor putea lucra impreuna in noul centru comunitar si vor putea fi mai eficienti in sprijinirea familiilor sărace.
Ne puteți sprijini și dvs. financiar, prin donații aici sau pe Bursa Binelui, sau prin activități de voluntariat (contact: alina@realitycheck.ro).