Împreună prin sport la Castelu

Activități și evenimente sportive pentru 500 de copii

În august 2019 am demarat proiectul „Împreună prin sport la Castelu”,  care se desfășoară pe o perioadă de șase luni. 500 de copiii din Castelu, județul Constanța, beneficiază de activități sportive gândite pe diferite categorii de vârstă și în funcție de interesul copiilor.

Copiii vor participa la activități sportive săptămânale (cluburi de fotbal, dans, mișcare și joacă), la două sesiuni de dezvoltare personală prin joc și la o ștafetă. În același timp, părinții vor fi invitați să se implice direct în activitățile cu copiii. La fiecare întâlnire copiii primesc o gustare, iar în curând vor primi și un echipament adecvat fiecărei activități la care participă. 

Ștafeta pentru educație de la Castelu
Aproape 500 de copii la linia de start, o vreme numai bună de alergat, grupuri mari de susținători formate din părinți, bunici și profesori, multă determinare și dorință de depășire a propriilor limite. Așa a început ziua de 28 septembrie la Castelu, ziua în care a avut loc Ștafeta pentru educație. Traseul a fost adaptat în funcție de cele cinci categorii de vârstă prestabilite, iar toți participanții au primit un echipament sportiv complet cu logo-ul proiectului (tricou, pantaloni, încălțăminte de sport, șosete) și o medalie. Pentru cei mai rapizi au fost și diplome și premii. Unul dintre câștigătorii de la categoria sub șase ani este Selciuc, primul copil din Castelu care a beneficiat de o intervenție chirurgicală de urgență prin programul de sănătate al Asociației Reality Check. Înainte de operație Selciuc nu mergea la grădiniță, dar după rezolvarea problemelor de sănătate frecventează regulat.

,,Numărul copiilor care s-au înscris a depășit cu mult așteptările noastre și acest lucru ne bucură foarte tare. Sunt evidente nevoia, dorința și bucuria lor de a participa la astfel de activități, de a fi împreună. În plus, s-a văzut încă o dată ce putere extraordinară are sportul, putere pe care noi vrem să o punem în slujba educației.” – a spus Alina Seghedi, Președinte Reality Check. 

La buna desfășurare a ,,Ștafetei pentru educație” au contribuit 32 de voluntari din mai multe orașe, 25 de profesori de la Școlile din Castelu și Nisipari și reprezentanți ai Primăriei. Ne-au sprijinit cu produse sau servicii: Aqua Carpatica, Asociația OvidiuRo, Asociația Act for Tomorrow, Autoklass, Bookster, Daniel Vrăbioiu, Decathlon, Editura ALL, Florin Olteanu, Fruteria, Heidi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța, Mont Blanc Pictures, Parmalat, Robert Tărpescu, Romstal, Sedra.

,,Am văzut ieri la Castelu cum sportul a adus o comunitate întreagă împreună. Am vazut peste 500 de copii cu o energie incredibilă, care au dat tot ce au ei mai bun. Au alergat, au primit medalii și au dus mai departe un mesaj extrem de important: toți copiii au dreptul la educație! Suntem bucuroși că împreună cu Asociația Reality Check putem să schimbăm în bine în viața copiilor de la Castelu.” – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Acesta a fost cel de-al doilea an în care am organizat un eveniment sportiv pentru toți copiii din comuna Castelu. În 2018, a avut loc Crosul pentru Educație, organizat cu sprijinul Kaufland România, la care au participat aproximativ 350 de copii.  

Dezvoltare personală prin joc

Timp de 3 zile, între 14 și 16 octombrie, 127 de copii din Castelu, atât din comunitatea săracă cât și din familii cu o situație materială mai bună, au participat la activități de mișcare, de dezvoltare personală, de comunicare prin joc și de teambuilding, ghidați de șapte traineri specializați în dezvoltare personală și educație prin aventură de la Fundația Noi Orizonturi.

Activitățile propuse au fost distractive și relaxante, dar au avut scopuri precise: să îi determine pe copii să lucreze mai bine în echipă, să învețe să comunice eficient și să se coordoneze cu colegii de echipă pentru a ajunge la rezultatul dorit, să contribuie fiecare la efortul de grup pentru a identifica mai repede soluția. Și-au dezvoltat creativitatea și au fost încurajați să își depășească limitele. Au învățat să fie mai atenți, să se concentreze, să se sincronizeze cu cei din echipă și să fie competitivi.

Trainerii au fost și ei la rândul lor foarte încântați să lucreze cu copiii din Castelu și sunt nerăbdători să continue munca începută la începutul lunii decembrie, când va avea loc cea de-a doua sesiune de dezvoltare personală și teambuilding.

__________________________________________

Prin proiectul „Împreună prin sport la Castelu” Asociația Reality Check își propune îmbunătățirea stării de sănătate și igienă a copiilor, sudarea comunității și creșterea numărului persoanelor interesate să sprijine pe termen lung comunitatea din Castelu. Implicit, vor crește șansele ca acei copii care acum nu beneficiază de educație să fie mai bine integrați la grădiniță și la școală și să aibă un parcurs sănătos și o dezvoltare armonioasă care să le permită să își depășească starea de vulnerabilitate.

Castelu este o comună cu o populație foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, unde circa 600 de copii trăiesc în condiții de locuire și igienă precare. Majoritatea părinților horahai nu au avut ei înșiși acces la educație. Copiii vorbesc acasă turcește și nu știu românește când încep școala. Copiii nu sunt stimulați intelectual, iar nevoia lor de a participa la activități sportive, cluburi și jocuri este imensă.

„Împreună prin sport la Castelu” este un proiect derulat de Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

#realitycheckro #impreunaprinsportlacastelu #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

#ÎNSTAREDEBINE este un program de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România pe parcursul anului 2019. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viață sănătoasă și care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. www.instaredebine.ro

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.