Pe 3 aprilie 2020, proiectul de modificare a legii 248/2015 (tichete sociale pentru grădiniță), inițiat de Reality Check, a fost votat în plenul Camerei Deputaților. Din 329 deputați, 327 au fost prezenți, iar 326 au votat pentru și unul contra. Legea modificată va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, după ce sperăm că va fi promulgată de președinte.

Estimăm că 100.000 de copii săraci vor beneficia de această lege.

Noua lege:

 1. crește pragul de eligibilitate a copiilor de la cei cu ajutor social (venit lunar de max. 284 lei/membru de familie) la toți copiii cu alocație pentru susținerea familiei (venit lunar de 530 de lei pe lună), 
 2. elimină cererea pe care trebuiau s-o facă părinții pentru a înscrie copiii în program (copiii beneficiari de ASF vor primi automat și tichete sociale pentru grădiniță dacă vor avea prezență regulată),
 3. crește suma tichetelor sociale de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună și 
 4. crește responsabilitatea primarilor și directorilor de grădinițe și școli să organizeze campanii de informare și înscriere a copiilor săraci în program.

   

  Îi mulțumim în mod special deputatului Petre Florin Manole, inițiatorul acestei legi, pentru sprijinul fantastic de-a lungul întregului proces legislativ. Le mulțumim de asemenea deputatului Tudor Rareș Pop (coinițiator) și eurodeputatului Cristian Ghinea, care au susținut acest proiect și care se implică în urmărirea legii 248 încă din 2015, de când programul ,,Fiecare Copil în Grădiniță” al Asociatia OvidiuRo a fost preluat la nivel național de către guvern.

  Le mulțumim membrilor grupurilor parlamentare care au susținut în Parlament, într-un context de criză, investițiile strategice în educația timpurie, pe termen lung. Le mulțumim pentru intervenții deputaților Camelia Gavrilă, Mara CalistaCătălin DrulăNechifor Cătălin IoanMarius Pașcan – Partidul Mișcarea Populară Mureș și Szabó Ödön și tuturor deputaților și senatorilor care au făcut posibil rezultatul de astăzi. E încă o dovadă că educația este un subiect transpartinic și important pentru noi toți.

  De asemenea, le mulțumim pentru sprijin și colaborare lui Leslie Hawke & The Alex Fund, Maria Gheorghiu & Asociatia OvidiuRo și lui Codrin Scutaru.

  Ne bazăm în continuare pe buna colaborare de care ne-am bucurat cu autorităților publice centrale, în realizarea la timp a normelor metodologice de implementare a noii legi și în promovarea noilor prevederi legislative, în așa fel încât toți copiii eligibili să beneficieze de sprijinul pentru grădiniță de la 1 ianuarie 2021.