Dezvoltare comunitară în Ponorâta

Nadia si copiii din Ponorâta

Detalii aici

Ponorâta este satul de suflet al Nadiei – peste 550 de oameni, dintre care două treimi copii, pe care ea se încăpățânează de aproape cinci ani să îi ajute să iasă din sărăcia extremă și izolarea în care trăiesc.

Proiectele de dezvoltare a acestui sat din Maramureș au început în 2010, când școala din Coroieni (comuna de care aparține Ponorâta) a aplicat pentru programul Fiecare Copil în Grădiniță al Asociației OvidiuRo. În 2012, când OvidiuRo s-a retras din Ponorâta, Nadia a continuat proiectul pe cont propriu, cu sprijinul câtorva prieteni. În timp, rezultatele s-au văzut și din ce în ce mai multe companii au început să se implice în dezvoltarea acestei comunități.

Ponorâta este una dintre cele mai defavorizate comunități din România (probabil printre primele cinci din țară). Când câțiva dintre noi am început să lucrăm aici ca parte a echipei OvidiuRo, sărăcia din Ponorâta ne-a lăsat fără cuvinte. La fel, izolarea oamenilor – așezarea s-a format în urmă cu aproximativ 30 de ani când, în urma unor infracțiuni, romii au fost alungați din comună și s-au aciuat pe un deal, la 3 km depărtare de satul unde au locuit. Mulți ani au trăit fără electricitate, cu o singură pompă de apă, urâți de sătenii din jur și lipsiți de orice fel de educație și îngrijire.

În 2007, a fost construită școala, și odată cu ea a venit și electricitatea. Cu toate acestea, din peste 80 de copii de școală, frecventau cel mult 10, iar la grădiniță, din cei 48 de copii veneau cam 10. Copiii erau negri de nespălare și îmbrăcați sumar și murdar, iar părinții, complet lipsiți de orice fel de educație, pur și simplu nu înțelegeau conceptul prezenței „zi de zi” la școală a copiilor.

Din 2010, odată cu programul Fiecare Copil în Grădiniță, lucrurile au început să se schimbe. OvidiuRo a investit mult timp în formarea unei echipe locale care să crească accesul copiilor la educație, și a stimulat părinții să asigure prezența copiilor la grădiniță prin intermediul tichetelor sociale de 50 de lei pe lună. Prezența a crescut brusc de la 10 copii la 46 de copii.

Din 2012, Nadia a strâns singură bani pentru program și s-a ocupat de monitorizarea lui. În 2014, a reușit să obțină fonduri pentru tichete sociale și pentru copiii de la școală. Prezența a crescut rapid și la clasele 0-IV, de la sub 30% la peste 70%.

În 2015, Romstal a investit într-o baie publică în Ponorâta – o construcție modulară care are trei dușuri, două toalete, două mașini de spălat și două uscătoare. Primăria a intervenit și ea și a construit încă trei pompe de apă în sat. Din donații, un om din comunitate are în grijă baia, programează oamenii și asigură bunul mers al lucrurilor.

Tot în 2015 Primăria, în parteneriat cu o fundație din Franța, a construit un centru de zi unde copiii pot să vină la teme și să primească o masă caldă. În 2016, după finalizarea proiectului, Nadia a obținut de la Kaufland fonduri pentru masa caldă pentru cei 165 de copii din grădiniță și din școală. Cu sprijinul Romstal România, copiii primesc rechizite, iar cei care merg zilnic la școală la clasele V-VIII la Coroieni și obțin rezultate școlare bune, primesc burse. La fiecare final de an, Nadia și profesorii evaluează copiii, iar cei care au rezultate bune merg în tabără – un grup la Pădurea Pedagogică a Asociației Tășuleasa Social, și un grup la proiectul Viața al Asociației Noi Orizonturi. Ieșirea din comunitate pentru câteva zile, combinată cu activități educaționale și de echipă, are un efect extrem de bun asupra copiilor.

De asemenea, copiii mai primesc îmbrăcăminte și încălțăminte de la Edfico, și cadouri consistente de Paști și de Crăciun de la foarte mulți suporteri individuali.

În 2016, Nadia împreună cu reprezentanții Asociației Tășuleasa Social au discutat posibilitatea organizării unei caravane medicale cu medici din Germania, de la organizația Die Johanniter. Această discuție a devenit realitate, în ciuda distanțelor mari, iar medicilor germani li s-au alăturat medici voluntari români și studenți la medicină. Și în această vară, un grup de medici din Germania și România s-a alăturat atelierelor de vară, cu alte activități medicale și de educație pentru sănătate și igienă.

Ce se vede

  • Mulți copii de clasa a III-a și a IV-a știu să scrie și să citească cursiv – lucru absolut de neimaginat în 2010; cei de la clasa pregătitoare și clasa I scriu foarte frumos, iar cei de clasa a II-a deja au început să citească bine.
  • Din 12 copii din Scoala Coroieni care au participat la evaluarea națională în 2017, 8 erau din Ponorâta. Dintre ei, doar doi, Cristian și Jean Claude Van-Dame, s-au prezentat. Chiar dacă au luat note sub 5, faptul că au absolvit clasa a 8-a și au avut determinarea să meargă la examen este absolut remarcabil!
  • Copiii vin la școală mai curați și sunt câteva persoane din comunitate care folosesc baia la ora 4 dimineața, înainte să meargă la serviciu. Vara asta Stana, o fetiță pe care când am cunoscut-o era un ghem de copil cu părul năclăit și nespălat de când lumea, din cea mai săracă familie din sat, ne-a cerut, timidă, să cumpărăm niște șampon că nu mai are pentru duș.
  • În 2012 nimeni din comunitate nu avea un loc de muncă (sau orice fel de calificare) – acum din ce în ce mai mulți se angajează la un producător de mobilă pentru Ikea (Taparo).
  • În 2011, oamenii au început să meargă în FranțaMulți dintre cei care se întorc își construiesc case și sunt mai interesați de educația copiilor. Dacă în 2010 toate casele în afară de două erau inimaginabil de dărăpănate, acum sunt și destul de multe case din BCA, acoperite cu țiglă metalică. În 2016, aproximativ 30 familii din cele peste 100 de familii aveau contracte pentru electricitate.

Calendar recent

  • 22 iunie – training Ateliere de Vară organizat de OvidiuRo la Bistrița
  • 25-30 iunie – 15 copii cu rezultate bune la școală au fost în tabără la Tășuleasa Social
  • 9-14 iulie – alți 15 copii cu rezultate bune la școală au fost în tabăra Viața la Straja
  • 17-21 iulie – caravană medicală Die Johanniter + studenți și medici români (voluntari)
  • 17-28 iulie – Ateliere de Vară pentru toți copiii – activități axate pe sănătate, igienă și alimentație sănătoasă
  • 23-24 septembrie – 10 adulți din Ponorâta (persoane care pot influența comunitatea, cu copii care merg zilnic la școală și învață bine), directoarea școlii, asistenta socială, o educatoare și o învățătoare și doi membri ai Asociației Reality Check au participat la un team building organizat de prietenii de la Fundația Noi Orizonturi
  • 26-27 octombrie – educație prin experiență și activități de comunicare eficientă ținute voluntar de prietenii noștri Ilie și Jack de la Fundația Noi Orizonturi, pentru 20 de profesori și pentru copiii de clasa a VII-a și a VIII-a din Ponorâta și Coroieni.
  • 30 octombrie – 4 noiembrie – reparații pentru acoperișuri – cu banii strânși de Nadia pe Galantom pentru ziua ei, am cumpărat materiale de construcții și unelte, iar Radu Uglea, profesor la școala din Coroieni și prieten vechi al comunității din Ponorâta, a ajutat voluntar 16 familii din sat să-și repare acoperișurile și să treacă peste iarnă. Ne-au ajutat mult și donațiile de la Romstal (tabă izolată, uși și geamuri).

Planuri de dezvoltare

  • Continuarea proiectului de îmbunătățiri pentru locuințe – primăvara 2018 – dacă doriți să donați pentru acest proiect o puteți face aici sau pe pagina proiectului de pe Galantom.
  • Atragerea unui profesor tip Teach for Romania la școala din Ponorâta. Mulți dintre copiii din comună care ajung la clasa a VIII-a sunt analfabeți funcțional. În ciuda eforturilor fantastice de a merge la școală până la finalul clasei a 8-a, la evaluarea națională, dintre cei doi copii din Ponorâta care s-au prezentat, unul a luat nota 3,82, iar celălalt nota 1.
  • Educație prin sport
  • Cantină socială

Parteneri

Proiectele din Ponorâta se desfășoară în parteneriat cu școala și primăria din Coroieni și până anul acesta au fost organizate de un grup de voluntari, sub umbrela OvidiuRo. Din septembrie 2017, proiectele se vor desfășura sub umbrela Reality Check.

Echipa locală: Gavril Ropan – primar, Liana Lazăr – directorul școlii, Sînziana Șanta – învățătoare, coordonator local al proiectelor educaționale, Liliana Filip, Luciana Vecleniț, Antonela Mariana Danciu – educatoare, Maria Lucia Bucșa, Viorica Perta, Nadia Vele – învățătoare, Garofița Moldovan – mediator școlar, Romeo Moldovan (Ciuli) – responsabil de baia publică.

Grupul de inițiativă: Iolanda Burtea, Stefan Freytag, Nadia Gavrilă, Simona Ilaș-Kruse, Elena Mocăniță, Alina Seghedi, Timona Cioinea.

Voluntari: Bogdan & Vlad FilipCorina UgleaRadu Uglea, Liliana Loghin, Radu Mihaiu, Nicoleta Popa, Ramona Galu, Oana Stănescu, Diana Stoica, Oana Tomozei

Voluntari foto: Sean Gallup, Bogdan Pastor, Adrian Scutariu, Daniel Vrăbioiu

Suporteri: Roxana Chiriloi, Enrico Perini, Anastasia Staicu, Alexandra Tînjală

Donatori: Iolanda Burtea, Stefan Freytag, Nadia Gavrilă, Simone & Rolf Jaeger, Alina Seghedi, Oana Stănescu

Înapoi la proiecte