În luna decembrie a avut loc masa rotundă Împreună pentru un viitor mai bun în comunitățile vulnerabile, organizată de Asociația Reality Check și găzduită de Ministerul Educației la care au participat reprezentanți ai Guvernului și ai autorităților locale din cele două comunități în care implementăm proiecte integrate centrate pe educație de mai mulți ani: Coroieni (Ponorâta), județul Maramureș și Castelu, județul Constanța.
Am tras împreună câteva concluzii la final de proiecte și am discutat cum putem continua să ajutăm mai eficient comunitățile defavorizate să aibă acces la servicii sociale, educaționale și de sănătate.
Iată câteva concluzii de la masa rotundă:
- Este nevoie de sprijin financiar de la bugetul național pentru ca autoritățile locale să poată angaja suficienți specialiști pentru o echipă integrată funcțională – asistent social, asistent medical comunitar, mediator școlar și, ideal, consilier școlar și mediator sanitar. Ministerul Muncii a venit în întâmpinarea problemelor de la nivel local, prin programul Serviciilor Comunitare Integrate, care va fi prelungit până în vara lui 2023.
- Rolul consilierilor școlari și al mediatorilor școlari este foarte important în toate școlile, dar mai ales în comunitățile defavorizate. Ministerul Educației își propune să crească numărul acestora, prin noua lege a educației.
- Lipsa serviciilor sociale de la nivel local și județean agravează situația persoanelor defavorizate.
Programul serviciilor complementare al Ministerului Educației ar putea să îndrepte o parte din această situație, prin organizarea de servicii la nivel local pentru copiii preșcolari.
- ANPDCA propune programul Observatorul național, o bază de date cu copiii aflați în risc social, la care să aibă acces toate ministerele implicate și care va fi implementată odată cu Legea prevenirii separării copilului de familie (încă proiect).
- Vom continua discuțiile cu Ministerul Afacerilor Interne cu privire la identificarea unor soluții pentru problemele complexe legate de lipsa actelor de identitate în aceste comunități.
- Rămâne o preocupare constantă pentru toate instituțiile identificarea de soluții privind problema mamelor minore, cu atât mai mult cu cât tendința este de scădere a vârstei la care nasc primul copil.
La întâlnire au participat: Sorin Ion (Secretar de stat Ministerul Educației), Marian Daragiu, (Subsecretar de Stat Ministerul Educației), Elena Dobre (Director Direcția Politici Servicii Sociale, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale), Adina Codreș (Consilier în cadrul serviciului politici, strategii si cooperare internațională, ANPDCA), Claudia Benchescu (Subsecretar de stat MAI), Octavia Borș (consilier Ministrul Educației), Crina Puie (Director cabinet subsecretar de stat), Antoneta Prodan (Viceprimar Comuna Castelu), Liana Lazăr (Director Școala Gimnazială din Coroieni), Elena Tuns (Asistent social Primăria Coroieni), Mihaela Sandu (Hands Across Romania) și reprezentanții Reality Check.