1 an de activitate Reality Check
Monitorizare, evaluare și impact
Misiunea noastră este să sprijinim dezvoltarea de politici publice cu impact, gândite pentru cetățeni și aplicate în așa fel încât să îi ajute. Un mod de a face acest lucru este prin monitorizarea modului în care se aplică anumite legi și programe naționale – acestea nu pot fi îmbunătățite în lipsa unor evaluări care să ne arate ce se întâmplă cu adevărat la firul ierbii, și să ne ajute să înțelegem unde sunt problemele și care sunt soluțiile posibile.
Monitorizarea legii 248/2015 (inspirată de Fiecare copil în grădiniță)
În România sunt 106.000 de copii săraci care ar putea să beneficieze de legea 248/2015 (care a avut ca model programul pilot Fiecare Copil in Grădiniță al Asociației OvidiuRo), dar numai 54.000 dintre ei o fac. Pentru că vrem să înțelegem de ce statul nu folosește la maximum această oportunitate, Reality Check a evaluat modul în care se aplică acest program național. Vara aceasta am vorbit cu peste 80 de profesori, asistenți sociali și părinți din 16 localități din 5 județe, despre problemele pe care le întâmpină în aplicarea legii și soluțiile posibile. În septembrie vom publica raportul acestei evaluări și recomandările noastre.
Abordarea noastră prin acest proiect a fost să ne uităm la factorii care conduc la rezultate bune cu privire la implementarea legii. Încercarea de a explica în ce condiții legea este aplicată cu succes ne va oferi răspunsuri cu privire la modul în care pot fi ajutate localitățile unde aceasta este implementată slab. Pe lângă recomandările de politici publice, din studiu va reieși un instrument de monitorizare a aplicării legii, pe care îl vom pune la dispoziția autorităților publice, și care va putea fi folosit începând cu acest an școlar.
Monitorizarea legii 248/2015 este un proiect realizat de Reality Check cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.
Training Evaluare pentru impact
Trainingul Evaluare pentru impact a făcut parte din Programul Regional al Academiei pentru ONG-uri al Fundației ERSTE și a fost ținut în noiembrie 2017 de Wolfgang Stuppert și Oana Ganea, membri fondatori ai Asociației Reality Check. Au participat reprezentanți ai 12 organizații neguvernamentale din București, Brașov, Odorheiu Secuiesc, Iași și Chișinău. Cursul a trecut în revistă tipurile și metodele de evaluare care sunt la îndemâna organizațiilor neguvernamentale și i-a ajutat pe participanți să treacă printr-un proces de analiză, în urma căruia să-și poată pregăti organizațiile să fie gata de evaluare (să știe ce vor să evalueze, cum să formuleze întrebările cele mai relevante, să traseze logica programului și teoria schimbării, să formuleze indicatorii pe care îi vor monitoriza și măsura pentru a răspunde la întrebări și să lucreze la designul propriilor evaluări de impact). Echipa noastră lucrează deja la un nou curs destinat ONG-urilor interesate să își îmbunătățească procesele de monitorizare și evaluare.
Dezvoltare comunitară în Ponorâta
Prin Reality Check, continuăm și creștem proiectele începute de colega noastră, Nadia, în Ponorâta, în 2012. Acest sat cu câteva sute de locuitori este unul dintre cele mai sărace și marginalizate din România. Și deși poate părea copleșitor, progresul se vede în rezultatele școlare ale copiilor și în ambițiile crescute ale adulților. Nadia încearcă în continuare atât metode clasice, cât și soluții neconvenționale pentru a ajuta comunitatea să își rezolve problemele. Mai jos câteva dintre ele.
Fiecare copil în școală și în grădiniță
În acest an școlar am sprijinit 222 de copii, de la grupa mică la clasa a IX-a, să meargă regulat la grădiniță și la școală. Copiii care au frecvență școlară bună primesc tichete sociale în valoare de 50 de lei, printr-o donație de la Edfico. În plus, Kaufland ne-a ajutat să le oferim tuturor copiilor o masă caldă atunci când vin la grădiniță și la școală.
Cristian și Van Damme, primii copii din Ponorâta care merg la liceu, au primit anul acesta burse oferite de Romstal și Daniel Vrăbioiu. De asemenea, ei au primit biciclete, astfel naveta lor va deveni mai distractivă și mai eco.
Baia publică funcționează în continuare, cu finanțare de la Romstal. E din ce în ce mai necesară, pentru că în Ponorâta nu există decât o pompă de apă pentru cei 600 de locuitori, și pentru că din ce în ce mai mulți adulți încep să se angajeze, iar baia e singurul loc unde se pot îngriji în condiții decente.
Teambuilding cu tații din Ponorâta
În septembrie 2017 am petrecut un weekend memorabil de teambuilding la Straja, împreună cu zece părinți din Ponorâta, cu directoarea școlii, Liana Lazăr, directoarea școlii, Sânziana Șanta, învățătoare în Ponorâta de peste 15 ani și coordonatoarea programelor pentru copiii din sat, Liliana Filip, educatoare, și Lenuța Axenia Tuns, asistenta socială a comunei Coroieni. Ilie ne-a făcut să trecem împreună printr-o mulțime de provocări în noul camp al Asociației Noi Orizonturi – Programul VIAȚA, din Câmpul lui Neag. La exercițiile de echipă, oamenii au fost mult mai curajoși și mai dispuși să îi ajute pe ceilalți, decât la cele de depășit limitele personale (deși și acolo au fost câțiva viteji care și-au întrecut propriile așteptări). La final toată lumea și-a luat angajamente serioase să facă viața din Ponorâta mai bună. O parte au și început să facă acest lucru, dând o mână de ajutor la repararea caselor din sat, în noiembrie.
Mini-curs de comunicare eficientă pentru profesori
În noiembrie 2017, 20 de profesori din Școala Coroieni și din Școala Ponorâta au beneficiat de un mini curs de comunicare eficientă, datorită parteneriatului dintre Reality Check și Fundația Noi Orizonturi, prin programul VIAȚA. Cursul a durat o zi și a fost bazat pe metodologia educației prin experiență. A doua zi a fost organizată o sesiune specială pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a.
Case mai pregătite pentru iarnă
Nadia a primit de ziua ei donații de 13 000 lei, din care am cumpărat lemne, burlane de sobă, tablă și unelte. Cu acestea, plus două camioane de tablă izolată, geamuri și uși donate de Romstal, și cu ajutorul neprețuit al lui Radu Uglea, voluntarul nostru de bază din Ponorâta, am reparat 18 acoperișuri și am ridicat pereții a două încăperi pentru două familii care locuiau în corturi. Era noiembrie și era frig rău, dar Radu, Nadia și oamenii din sat au stat sus pe case o săptămână întreagă – iar munca lor i-a ajutat să treacă iarna în casele lor.
La sfârșit de decembrie, peste 100 de familii din Ponorâta au primit și câte un așternut călduros, iar copiii care merg la grădiniță se bucură de noi jucării, jocuri și cărți. Le mulțumim celor peste 50 de oameni care au contribuit – o mare parte dintre ei din Ebstorf (Uelzen) si din imprejurimi. De asemenea, mulțumim organizatorilor inițiativei Johanniter Weihnachtstrucker, care au fost de acord să transporte gratuit cele 120 de cutii cu donații strânse în Germania.
Aceste intervenții de urgență pot părea mici, dar pentru copii și familiile lor, ele fac diferența esențială între a îngheța sau a le fi cald în casă, pe timp de iarnă, între a le ninge sau nu în casă, între a avea un acoperiș sigur sau unul care se poate prăbuși în orice moment. Căutăm însă și soluții mai sustenabile de îmbunătățire a condițiilor de locuit pentru oamenii din sat. Locuirea e o problemă gravă în aceste comunități, așa că vom avea nevoie de ajutorul vostru în continuare!
Cadouri de Crăciun
Peste 200 de copii din Ponorâta au primit cadouri de Crăciun, după ce i-au scris Moșului, iar scrisorile lor au ajuns la ,,spiridușii“ cu cont de Facebook. Dar nu doar copiii au primit cadouri. Datorită colaborării cu Our Big Day Out (OBDO), Alexandra Tînjală și BRD Groupe Societe Generale, și familiile lor au primit un cadou consistent, pentru a avea ce pune pe masă în cele mai grele luni de iarnă. Complice la această bucurie: Urgent Cargus.
Sprijin pentru copiii săraci din Castelu
Am început povestea noastră în Castelu cu o mână de prieteni voluntari care ne-au ajutat să înscriem copiii săraci la grădiniță, vara trecută, și cu o campanie de strângere de fonduri pentru renovarea unui centru comunitar, în decembrie. Castelu e o comună din județul Constanța, cu o populație mare de romi-turci (horahai) foarte săraci. Lucrurile au mers mai lent decât ne-am fi dorit, dar pentru că am învățat câteva lucruri din experiența noastră anterioară în Castelu, am preferat să investim mai mult timp în construirea relației cu comunitatea și cu echipa locală din școală și din primărie, și mai puțin în procesul de renovare a unui spațiu care, dacă nu va fi acceptat și îndrăgit de copiii săraci, de familiile lor, și de asistenții sociali și mediatorii care urmează să vină și să lucreze acolo, va rămâne un loc fără suflet și fără scop. Vă povestim mai jos unde am ajuns și ce ne propunem pentru lunile următoare.
Activități educaționale
În această vară am avut trei sesiuni de educație prin joc pentru copiii horahai din Castelu. Nu vorbesc prea bine românește, însă energia și bucuria lor au făcut cât toate cuvintele din lume. Au făcut întrecere cu sacii în picioare, au sincronizat parașuta, au desenat cu creta. Au primit și fructe. Copiii au învățat foarte repede salutul, statul la rând și au înțeles că trebuie să fie atenți la indicațiile pe care le primesc. S-a format un grup din 10 copii mai mari care, cu ceva sprijin și implicare, pot deveni modele pentru ceilalți copii din sat. Mulțumim Andreea Vasiliu și Fruteria, care au făcut lucrurile posibile!
Crosul pentru Educație de la Castelu
Duminică, 23 septembrie 2018, peste 320 de copii au participat la ,,Crosul pentru Educație de la Castelu”, deschis tuturor copiilor din comună. Alergătorii mici și mari s-au trezit dis de dimineață, și-au preluat echipamentul și s-au prezentat emoționați la linia de start. Au fost cinci categorii de vârstă, între 3 și 18 ani, cu cinci trasee diferite. Toți copiii au terminat cursa și au primit medalii, iar cei mai rapizi 30 dintre ei au câștigat și premii. În mod simbolic, startul și linia de sosire au fost la școală.
Castelu e o comună mare și diversă, cu zone extrem de sărace și zone unde oamenii trăiesc mai bine, cu copii de mai multe etnii, care vorbesc limbi diferite și au culturi diferite. ,,Crosul pentru Educație” i-a adus pe toți împreună și, cel puțin pentru câteva ore, diferențele s-au estompat și toți copiii s-au aplaudat între ei cu zgomot, vervă și chiote de bucurie.
Mulțumim Kaufland Romania că a făcut posibil acest eveniment și că ne-a dat ocazia să transmitem întregii comunități că toți copiii sunt la fel și că toți au același drept la educație.
Cei peste 30 de voluntari, Asociatia OvidiuRo, AQUA Carpatica, BIC, Bookster, Decathlon Romania, Fruteria, Parmafood Group Distribution, Romstal Romania și Ruvix ne-au ajutat să le oferim copiilor o zi de neuiat.
Partenerii noștri în organizarea crosului au fost Primăria Castelu și Școala Gimnazială Nr.1 Castelu.
Caravana medicală
Timp de o săptămână, peste 250 de copii și adulți din Castelu au trecut pragul cabinetelor medicale amenajate în școala din sat, în luna iulie, pentru a fi consultați și pentru a li se prescrie tratamentul corespunzător. Din echipa de pediatrie au făcut parte și șase persoane din Nürnberg, Germania.
Consultul adulților a fost posibil datorită implicării medicilor și studenților la medicină din proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală. Aceasta a fost prima caravană medicală organizată în Castelu. Echipa Reality Check a preluat câteva cazuri identificate cu ajutorul caravenei și continuă să fie alături de copiii și adulții care au nevoie de operații și tratament. Îi mulțumim și Adrianei Simionescu, care și-a donat ziua de naștere și a strâns 3080 de lei pentru a sprijini familiile din Castelu cu intervenții medicale și medicamente!
Update: Centru comunitar
La sfârșitul anului trecut ne-am propus să contribuim la renovarea și echiparea Centrului Comunitar de la Castelu. Am strâns atunci 4000 de euro, o sumă importantă pentru un prim demers, dar nici pe departe suficientă pentru a acoperi costurile totale de renovare și dotare a centrului. De atunci, am facut schițe împreună cu arhitecții Adina Vârtan și Andrei Panaitescu, de la Asociația Icult, și am explorat cu echipa locală din Castelu mai multe variante de renovare și de strângere de fonduri. Am avut de ales între a merge pe câteva intervenții rapide, dar temporare, sau a planifica o lucrare de proporții de la bun-început. Împreună cu Primăria din Castelu, am ales cea de-a doua variantă – cu atât mai mult cu cât Primăria a depus o solicitare de cofinanțare și către Consiliul Județean Contanța. Cât de curând ar trebui să primim devizul de lucru de la primărie și să înceapă șantierul. Primăria se va ocupa de lucrări, iar noi îi vom ajuta să strângă restul fondurilor necesare.
Sperăm să obținem și cât mai multe donații în natură (materiale de construcții, finisaje și mobilier).
Pe de o parte, ne-am fi dorit ca lucrurile să avanseze mai repede în ceea ce privește lucrările de renovare. Pe de altă parte, știm că proiectele de dezvoltare comunitară au nevoie de timp și că implică un proces de adaptare la stiluri diferite de lucru. Ce am câștigat însă important în această perioadă este faptul că am cunoscut mai bine oamenii din comunitate și din echipa locală (și ei pe noi), prin activitățile educaționale cu copiii, caravana medicală, campania de înscriere a copiilor la grădiniță și crosul pe care îl organizăm luna aceasta. Vă ținem la curent!
Educație, educație, educație
Pe lângă sprijinul pe care îl oferim copiilor ca să poată merge la grădiniță și la școală, încercăm să le deschidem orizontul și să le trezim curiozitatea de a învăța prin activități care îi scot din comunitate, îi fac să interacționeze cu alți copii și adulți, și îi ajută să își formeze propriile păreri despre lume. Am strâns copii foarte săraci din câteva comunități care știm că au nevoie de ajutor, și îi ducem la mare și la munte, îi implicăm în activități de voluntariat, și îi punem la treabă în tabere de educație accelerată. Până acum au fost încântați de fiecare dată!
Prima dată la mare
Timp de patru zile, la sfârșit de mai, 35 de copii din șapte comunități extrem de sărace s-au bălăcit în Marea Neagră, au cules scoici, dar au învățat și să lucreze în grup, să scrie impresii de vacanță și să se ajute între ei. S-au cățărat, au jucat fotbal, au sărit pe trambulină, au tras cu arcul și au jucat tenis. Copiii au venit din Ponorâta (Maramureș), Clinceni (Ilfov), Castelu (Constanța), Poarta (Brașov), Potlogi (Dâmbovița), Colonia Bistrița (Bacău) și Delta Văcărești (București). E greu de descris bucuria copiilor în fața mării – și greu de crezut că și în județul Constanța sunt copii săraci care nu mai văzuseră niciodată marea!
Ne bucurăm mult că am reușit să îi aducem la aceste activități, organizate de Kaufland Romania în cadrul proiectului Bucurie în Mişcare în stațiunea Mamaia Nord. S-au făcut glume, s-a râs mult și s-au legat prietenii. Dupa cum spunea Andreea, care locuiește în Potlogi: „De acum am prieteni în toată țara!”
Unul dintre obiectivele acestei minivacanţe a fost ieșirea din comunitate pentru a socializa, pentru a vedea că există şi altă lume în afara celei pe care acești copii o cunosc, a sărăciei extreme. Este o experință pe care o vor păstra multă vreme în suflet și care îi va ajuta să își construiască vise și așteptări noi de la ei înșiși.
Tabără de învățare accelerată
În august 2018, 25 de copii din clasele V-VIII au fost timp de o săptămână într-o tabără de învățare accelerată, organizată pentru ei în luna august, la Ocna Sibiului de Reality Check și Asociatia OvidiuRo, cu sprijin financiar de la Romstal Romania. Au venit din Ponorâta (Maramureș), Colonia Bistriței (Buhuși – Bacău), Delta Văcărești (București) și Nou (Roșia – Sibiu), din comunități unde sărăcia se transmite de la o generație la alta.
Copiii aveau serios de recuperat, mai ales pentru că timpul lor „liber“ de acasă înseamnă, în mare parte, muncă alături de părinți. Dacă cei mai mulți dintre ei au început săptămâna abia silabisind cuvintele de pe foi, la încheierea taberei puteau citi cu mai multă ușurință chiar texte scrise de mână și puteau discuta pe baza lor. Au făcut progrese și la matematică, învățând foarte mult prin joc, distrându-se.
Ca să recapituleze ce au învățat, au participat la o cursă cu indicii, care i-a stimulat să-și folosească abililățile de orientare și observare a mediului. La final, copiii au mers la cumpărături. Fiecare a primit câte 250 de lei și a trebuit să își facă o listă cu cele necesare pentru noul an școlar, în limita bugetului.
În vizită la București
19 copii din Ponorâta, Coroieni și Bran își vor aminti multă vreme weekend-ul prelungit petrecut în București la începutul lunii mai. Au fost la muzeu, au vizitat Palatul Parlamentului, s-au plimbat prin Herăstrău, au mers cu bicicleta, au fost cu vaporașul pe lacul IOR și au văzut cum e să călătorești cu metroul. Au stat la hotel și au luat masa la restaurant! Au fost la film la Cinema Pro și au făcut poze cu unul dintre actorii principali din seria Captain America, Sebastian Stan. Wow! Totul a fost nou și fascinant pentru ei. Totul! Nu ar mai fi plecat acasă. Chiar și pentru profesorii care i-au însoțit a fost o experiență de neuitat.
Ecologie și voluntariat
Prietenii noștri de la Tășuleasa Social au organizat o acțiune de împădurire la care au participat și copiii de gimnaziu și de liceu din Ponorâta. Ei au înfruntat vântul rece și au ajutat la îndeplinirea obiectivului: împădurirea a 10 hectare de pământ din Tritenii de Jos, județul Cluj. Continuăm să facem asemenea activități cu copiii din Ponorâta, ca să învețe că este important să aibă grijă de copacii pe care îi plantăm și în Ponorâta, împreună cu comunitatea. În Ponorâta sunt foarte puțini copaci și, în general, puțină vegetație, deși este în zonă de deal, aproape de pădure.
Copiii reciclează
În aprilie 2018, copiii din Ponorâta și Coroieni au făcut parte dintre cei 23.000 de elevi din 174 de școli din 5 județe, care au colectat, în doar câteva zile, peste 30.000 de saci (60 de tone) de deșeuri din plastic! Acțiunea „Ziua Bună – Ziua Voluntarilor Mici“ este continuarea proiectului „Camionul de Crăciun“: copiii care au primit cadouri dau ceva înapoi, făcând bine pentru comunitatea în care trăiesc.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Dincolo de aceste direcții strategice, am susținut și ne-am implicat activ și în alte acțiuni umanitare. Reality Check a fost parte din proiectele Umanitara de Crăciun și Umanitara de Paște, al căror principal organizator este GTC MotorSport, iar Kaufland România – principalul sponsor.
Bilanț: 30 de mașini 4×4; peste 70 de participanți, peste 8 tone de alimente și cadouri, 310 persoane care au primit donații – 180 bătrâni și 130 copii.
Zona de desfășurare a acțiunii: satele izolate din jurul localităților Nehoiu și Brăiești.
Au fost vizitați batranii singuri sau aflați în suferință dar si copii școlari și preșcolari, pentru a-i încuraja să învețe și pentru a le oferi o bucurie în prag de sărbători.
Puteți să urmariți proiectele noastre în timp real pe pagina de Facebook și dacă vreți să ne susțineți activitatea, găsiți aici metodele pe care le aveți la dispoziție.